ECU دیزل ژنراتور و علل آسیب به آن

ECU دیزل ژنراتور

ECU دیزل ژنراتور یا Engine Control Unit مغز دیزل ژنراتور و یکی از قطعات مهم الکترونیکی در این دستگاه است. همچنین مسئولیت هماهنگی و کنترل و نظارت بین بخش‌های دیزل ژنراتور و موتور آن را بر عهده دارد. اگر در مواقعی متوجه شدید که دستگاه دیزلی روشن نمی‌شود ممکن است از سوختن ECU باشد. قیمت ECU دیزل‌ها بسیار بالاست و این تجهیزات بسیار حساس هستند. در صورت نصب دیزل ژنراتور و نگهداری غیر اصولی سبب آسیب به دستگاه می‌شود. علاوه بر قیمت آن برخی از دیزل ژنراتورها برق یک اماکن دولتی مثل بیمارستان و… را تامین می‌کنند که در صورت خاموشی و قطعی و خرابی دستگاه آسیب‌های جانی و مالی زیادی را وارد می‌کند.در ادامه این مطلب از دیزل ژنراتور پیشرو به توضیحات مهمی درباره ECU و علل سوختن و راه‌های جلوگیری از خرابی آن میپردازیم. پس با ما همراه باشید.

ECU یا ECM در دیزل ژنراتور چیست؟

ای سی یو یا ای سی ام یک نوع ماژول کنترل کننده موتور دیزل است. در واقع این ماژول زمانبندی پاشش انژکتورها و ترکیب سوخت و هوا را کنترل می‌کند. همچنین کنترل آلایندگی و سنسورهای حفاظتی دیزل را بر عهده دارد. این ماژول به کمک سنسورها و اطلاعاتی که از موتور می‌گیرد، زمان تزریق و مقدار سوخت را تنظیم می‌کند. به همین دلیل بستری مناسب را برای احتراق ایجاد می‌کند. نتیجه این فرآیند تنظیم دور موتور است. این قطعه بر روی عملکرد سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور و شارژر و پمپ و سرعت چرخش شفت نظارت دارد. هر ECM دارای تعدادی سنسور است که در قسمت‌های مختلف موتور دیزل قرار دارد. هرچه تعداد این سنسورها بیشتر باشد مسلما ECM  درک بهتری از شرایط موتور دارد و شرایط بحرانی کارکرد موتور را بهتر تشخیص می‌دهد.

این سنسورها هر کدام اطلاعاتی را به ECM  موتور دیزل می‌فرستند.  با استفاده از پروتکل ارتباطی بین کنترلر و ECU مقادیر کنترل می‌شوند. هر ECM  از قسمت‌هایی مانند مبدل‌های آنالوگ به دیجیتال ، خروجی‌های دیجیتال سطح بالا ، مبدل های دیجیتال به آنالوگ و میکرو چیپ ارتباطی است. تمامی این بخش‌ها با هماهنگی یکدیگر وظیفه کنترل سنسورهای مختلف موتور دیزل را بر عهده دارند.  یک ECM وظایفی مانند: کنترل و حفاظت بر روی عملکرد موتور، نمایش اطلاعات کارکرد دستگاه به اپراتور توسط کنترلر، نمایش میزان سرعت، فشار و میزان مصرف سوخت، دمای آب، فشار و دمای روغن ، فشار و دمای هوای ورودی و… را بر عهده دارد.بخش‌های کنترل کننده توسط این ماژول در دیزل عبارتند از:

  • کنترل نسبت ترکیب سوخت و هوا
  • کنترل سرعت دیزل
  • نظارت و بررسی انژکتورها
  • کنترل مقدار ورودی سوخت دیزل

اهمیت ECU ژنراتور

در ساخت قطعات الکترونیک 2 تکنولوژی TTL و CMOS وجود دارد. تفاوت اولیه و ظاهری این دو در مقاومت آنها در برابر عوامل خارجی است. TTL ها یک تغذیه ثابت دارند و دیرسوز هستند اما CMOSها برعکس هستند. یعنی با ولتاژهای متغیری مانند باطری دیزل کار می‌کنند. اما زمانی که تحت عوامل شدید قرار بگیرد کامل از بین نمی‌رود بلکه روزنه‌هایی در عوامل الکترونیک داخلی ایجاد می‌کند. همین امر سبب می‌‎شود تا زمان طولانی‌تری مثلا حدود 1 ماه از کار بیفتد و به یکباره بسوزد.در تکنولوژی ECU موتورهای دیزل تلفیقی از هر نوع CMOC و TTL هستند. ایجاد هر یک از شرایط بالا بر روی ای سی یو شاید بی اثر بنظر برسد، اما در داخل آن سبب سوختگی بعد از چندین هفته خواهد شد.

مزایای استفاده از ECM

چنانچه از این ماژول استفاده کنید مزایای زیر را شامل می‌شوید:

  1. قابلیت تشخیص خطاهای موتور توسط سنسورها
  2. توانایی اتصال به بردهای کنترل و دیاگ
  3. مانیتور کردن پارامترهای مختلف برای تغییرات و کنترل سرعت

معایب استفاده از ای سی یو

از جمله معایب استفاده از ECU  دیزل ژنراتور عبارتند از:

  1. قیمت بسیاربالاتری نسبت به گاونرهای قدیمی دارد.
  2. دارای سیم کشی زیادی است و ساختار پیچیده‌ای دارد.
  3. جهت تنظیم پارامترهای آن باید از نرم افزار مخصوصی استفاده کرد.

راهنمای رفع عیب ECU دیزل ژنراتور

عیب یابی موتور دیزل از طریق ای سی یو انجام می‌شود. برای این کار باید دستگاه دیاگ به ای سی یو متصل شود. سپس با استفاده از اطلاعات ثبت شده در آن باید اقدام به بررسی و تطابق اطلاعات با استانداردهای موجود کنید. سپس عیب یابی موتور دیزل انجام می‌شود. از جمله علائم آسیب دیدگی به ECU دیزل ژنراتور عبارتند از:

جدایی باطری از دستگاه

در حالی که هنوز باطری شارژر دیزل ژنراتور به برق متصل است، اگر باطری را از دیزل جدا کنید ECU دیزل ژنراتور می‌سوزد. حتی این کار به قطعات دیگر و کنترل کننده‌ها آسیب وارد می‌کند. این شارژرها بسیار ارزان قیمت هستند و دارای حفاظت اضافه برای ولتاژ نیستند. اما شارژرهای ساتاندارد هیچ اضافه ولتاژی ایجاد نمی‌کنند و دارای مدارهای محافظتی برای جلوگیری از ایجاد اضافه ولتاژ هستند. به همین دلیل کیفیت باطری شارژر متصل به دیزل باید عالی باشد. همچنین در زمان جدایی باطری حتما بررسی کنید که ای سی یو از طریق باطری شارژر برق دار نشود. علاوه بر این در زمان جدایی سرهای باطری، برق باطری شارژر را قطع کنید. در زمان کار باید باطری شارژر را از مدار خارج کنید تا باطری از طریق دینام روی دیزل شارژ شود. حتما در زمان کار دستگاه، برق ورودی باطری از باطری شارژر قطع می‌شود.

سلونید سوخت

این قطعه یک شیر الکترونیکی است که سوخت از طریق آن عبور می‌کند. به طور معمول بالای پمپ سوخت قرار دارد. ممکن است به دلیل رطوبت و خوردگی اتصال کوتاهی در اتصالات آن ایجاد شود. همین امر سبب اتصال کوتاه در خروجی‌های ECU دیزل ژنراتور می‌شود. تعویض سلونید باید در زمان مناسب انجام شود.

رطوبت و گرد و خاگ از عوامل سوختن ECU دیزل ژنراتور

این موارد باعث آسیب دیدگی ای سی یو می‌شود. با ورود رطوبت به ای سی یو باعث خوردگی و آسیب در اتصالات ای سی یو می‌شود. این مشکل 1 یا 2 روز اتفاق نمی‌افتد بلکه در اثر 5 تا 10 سال زمان می‌برد.

باطری معیوب

چنانچه از باطری غیر اصل و معیوب استفاده کنید به ECU دیزل ژنراتور آسیب وارد می‌شود. زیرا خروجی ولتاژ آن ثابت نیست و دارای نوساناتی است. این نوسانات باعث صدمه می‌شود و باطری را باید به صورت دوره‌ای چک کنید و هر چند سال یکبار آن را تعویض کنید.

استارتر نامناسب از علل خرابی ECU دیزل ژنراتور

زمانی که استارتر را با یک استارتر نامعیوب تعویض می‌کنید باعث آسیب به ECU می‌شوید. استارترهای تقلبی دارای سنسورهای حساس نیستند و همین مورد باعث آسیب دیدگی ای سی یو می‌شود.

اتصال سیم زمین نامناسب

یکی از مشکلات آسیب دیدگی ECU دیزل ژنراتور اتثال سیم زمین نامناسب است. حتما اتصال سیم زمین را در دیزل و باطری‌ها چک کنید. چراکه سیم زمین نامناسب باعث اضافه ولتاژ و جرقه به ای سی یو می‌شود.

صاعقه و جوشکاری از عومل آسیب به ECU ژنراتور

اضافه‌های ولتاژ ناشی از صاعقه و جوشکاری باعث آسیب به ECU می‌شود. قبل از جوشکاری حتما برق ای سی یو را قطع کنید و حتما از ارت مناسب دستگاه دیزل مطمئن شوید. اجرای ارت مناسب از ایجاد اضافه‌های ولتاژ جلوگیری می‌کند.

باطری به باطری از دلایل ایجاد اضافه ولتاژ در دستگاه دیزلی

باطری به باطری از دلایل ایجاد ولتاژ اضافه و آسیب به ECU دیزل ژنراتور است. سعی کنید باطری به باطری انجام ندهید. برای این کار باطری معیوب را جدا کنید و باطری سالم را جایگزین آن کنید. فقط در زمان جدایی باطری از خاموشی باطری شارژر اطمینان داشته باشید تا ای سی یو نسوزد.