تعمیر دیزل ژنراتور

You are here:

تعمیر و عیب یابی دیزل ژنراتور یکی از تجهیزات مهم و حیاتی و گرداننده چرخ صنعت است. در تعمیر و سرویس این دستگاه به مشکلات آن و تعمیرات آن می‌پردازیم. پروه صنعتی دیزل ژنراتور پیشرو به مشتریان عزیز این خدمات را ارائه می‌دهد. تعمیر و سرویس و نگهداری دستگاه دیزلی  سبب کاهش هزینه‌ها و طول عمر این دستگاه می‌شود. برای سرویس دیزل ژنراتور به اطلاعات و دانش فنی: قطعات یدکی اورجینال و اصلی و امکانات سخت افزاری مانند دستگاه دیاگ، دستگاه تست نهایی، تعمیرات تخصصی مکانیکی و …. نیاز دارید. شرکت دیزل ژنراتور پیشرو خدمات زیر را در زمینه سرویس انواع ژنراتورهای زیر به شما عزیزان ارائه می‌دهد:

تعمیرات تخصصی دیزل ژنراتور

برای تعمیر و سرویس دیزل ژنراتور باید ابتدا عیب یابی کنید.

عیب یابی و تعمیرات ژنراتورها

مشکلاتی نظیر موارد زیر سبب ایجاد مشکل و عیب در دستگاه دیزل ژنراتور می‌شود:

اما به طور کلی برای تعمیر دیزل ژنراتور باید روش‌های مراقبتی از آن را انجام دهید. چنانچه شرایط نگهداری از آن عالی باشد، هزینه‌های آن کاهش می‌یابد.تعمیر به موقع این دستگاه سبب کاهش هزینه‌های سنگین‌تر در بلند مدت می‌شود. در حالت کلی برای سرویس دیزل ژنراتور با 4 بخش اصلی آن مواجه هستیم:

بررسی ایرادات و مشکلات دیزل ژنراتور در قسمت مکانیکی

ایرادات مکانیکی برای تعمیر دیزل ژنراتور به شرح زیر است:

چرا موتور دیزلی روشن نمی‌شود یا به سختی روشن می‌شود؟

در اکثر دیزل ژنراتورها خاموشی و روشنی دستگاه توسط بخش مکانیگی و یک شیر سوخت انجام می‌شود. پس ابتدا باید عملکرد درست شیر سوخت را بررسی کنید. تمامی سیستم‌های دیزلی یک پمپ سوخت اولیه برای سوخت رسانی از باک به پمپ فارسونگا یا کامان ریلدارند. بنابراین باید قبل از روشن شدن آن باید نرسیدن سوخت یا عیب در سیستم سوخت رسانی را چک کنید. به طور کلی موارد زیر را بررسی نمایید:

در صورت مشاهده هر کدام از موارد بالا نشان‌دهنده‌ی ولتاژ پایین باتری و قدرت ضعیف در استارت آن برای ایجاد احتراق است. در صورتی که از سوخت بی‌کیفیت استفاده شود و آب در سوخت وجود داشته باشد از دیگر ایرادات مکانیکی این دستگاه است. همچنین خرابی رینگ و پیستون و فشار پایین کمپرس و مسدودی ورودی هوا از دیگر عیب‌های مکانیکی دیزل ژنراتور هستند.

علت نوسان یا دور پایین دیزل ژنراتور در زمان روشنی آن و سرویس دیزل ژنراتور

دور پایین دیزل ژنراتور به علت گیری شانه گاز پمپ فارسونگا، خرابی سنسور پیکاب یا گاورنر، بهم خوردن تنظیمات ECU است. برای تعمیر دیزل زنراتور در این مورد باید به نیروی کار متخصص مراجعه کنید.

علت کوبیدگی موتور ژنراتور

برای رفع کوبیدگی موتور و فرآیند سرویس دیزل ژنراتور باید موارد زیر را چک کنید:

علت رنگ سیاه از دود خروجی اگزوز ژنراتور

اگر می‌خواهید متوجه شوید که چرا دود خروجی اگزوز ژنراتور سیاه است؟ باید موارد زیر را برای تعمیر دیزل ژنراتور بررسی نمایید:

علت دود خروجی از اگزوز به رنگ آبی و تعمیر دیزل ژنراتور

این مورد به دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

علت دود خروجی گزوز به رنگ سفید و تعمیر دیزل ژنراتور

برای جستجوی علت این مورد موارد زیر را بررسی کنید:

علت گرمی بیش از حد موتور دیزل ژنراتور

برای این مورد باید موارد زیر را بررسی کنید و برای سرویس دیزل ژنراتور اقدام نمایید:

علت نامنظم کار کردن موتور ژنراتور و سرویس دیزل ژنراتور

برای نامنظم کار کردن و تعمیر دیزل ژنراتور باید موارد زیر را کنترل کنید:

علت نامنظم کار کردن موتور ژنراتور و سرویس دیزل ژنراتور

برای نامنظم کار کردن و تعمیر دیزل ژنراتور باید موارد زیر را کنترل کنید:

علت نرسیدن موتور دیزلی به سرعت نامی و تعمیر دیزل ژنراتور

برای سرویس دیزل ژنراتور در این مورد باید به موارد زیر توجه کافی داشته باشید:

علت صدای زیاد دیزل ژنراتور

برای عیب یابی و تعمیر دیزل ژنراتور در این مورد به موارد زیر دقت کنید:

علت جوش آوردن موتور دیزل ژنراتور

برای جستجوی این علت باید موارد زیر را برای سرویس دیزل ژنراتور تعویض کرد:

عیب یابی و تعمیر دیزل ژنراتور در بخش الکتریکی

در سرویس دیزل ژنراتور باید به بخش الکتریکی آن هم توجه کنید. در زیر به مواردی اشاره کرده‌ایم تا این بخش را هم مورد بررسی قرار دهید:

سرویس دیزل زنراتور و بررسی مشکلات آن در سیستم کنترل و حفاظت

در صورتی که موارد زیر در تعمیر دیزل ژنراتور به خوبی انجام نشود در کارکرد این سیستم اختلال ایجاد می‌شود. بنابراین با وجود این موارد زیر دستگاه دیزلی روشن نمی‌شود:

بررسی مشکلات در بخش شاسی و کوپلینگ دیزل ژنراتور

در تعمیر دیزل ژنراتور باید به بررسی شاسی و نکاتی مثل هوا گیری مسیرهای ورودی و خروجی تانک سوخت، خرابی درجه باک، سوراخی تانک سوخت، شلی پیچ های کوپلینگ و اتصال موتور به شاسی و از بین رفتن لرزه گیرهاپرداخت. در غیر اینصورت موتور دیزلی دچار اختلال می‌شود.

روش هواگیری دیزل ژنراتور

یکی از علل خرابی دیزل ژنراتور هواگیری آن است. این هواگیری سبب می‌شود که دیزل ژنراتور دیر روشن شود. روش هواگیری دیزل ژنراتور باید با توجه به مدل و نوع آن انجام شود. موتورهای ECU نیازی به هواگیری ندارند. اما موتورهایی که پمپ گازوییل مکانیکی دارند با اتمام سوخت باید هواگیری شوند.

برای هواگیری باید 1 تا چند پیچ را روی پمپ یا شلنگ‌های ورودی و خروجی پمپ قرار دهید. سپس آنها را شل کنید و پمپ دستی را بزنید تا هوا خارج شود. در صورت عدم نبود پمپ دستی در دیزل ژنراتور باید سطح میزان گازوییل را با یک ظرف بالاتر از سطح موتور بیاورید. بعد از هواگیری دیزل ژنراتور را روشن کنید تا هوای گیر افتاده در پمپ گازوییل بیرون بیاید. بعد از هواگیری آلارم و هشدارهای آن را مورد بررسی قرار دهید.  در صورتی که نتوانستید دیزل ژنراتور را هواگیری کنید با کارشناسان ما در دیزل ژنراتور پیشرو برای تعمیر دیزل ژنراتور تماس بگیرید.

تعمیر دیزل ژنراتور در سیستم هوا رسانی

وظیفه این سیستم تامین هوا برای موتور دیزلی است. هوا بعد از عبور از فیلتر هوا وارد توربو شارژر می‌شود. توربو شارژر دستگاهی است که توسط جریان گازهای خروجی از دیزل کار می‌کند. دقیقا مانند یک کمپرسور هوای ورودی را تا فشار مشخصی فشرده می‌کند. با این کار بازدهی و راندمان موتور دیزلی افزایش می‌یابد. سپس هوا وارد منیفولد هوا به طور فشرده می‌شود. بعد از آن به صورت یکسان و مساوی بین پیستون‌ها تقسیم می‌شود. برای گرمی هوا در برخی موتورهای دیزلی می‌توان از هیترهای مسیر ورودی هوا استفاده کرد.

سرویس دیزل ژنراتور در سیستم سوخت رسانی

پمپ، سوخت را از مخزن سوخت پمپاژ می‌کند. سپس از طریق فیلتر وارد پمپ تزریق می‌شود. پمپ تزریق باعث افزایش فشار سوخت می‌شود.  سپس سوخت به واسطه نازل‌های روی سیلندر به داخل سیلندر وارد می‌شود. سپس سوخت اضافه در نازل‌ها مجدد به مخزن سوخت انتقال داده می‌شود.  کنترل و تنظیم سوخت ورودی به واسطه دستگاه گاورنر انجام می شود. از مزایای گاورنر می‌توان به عدم تغییر فرکانس آن در بارهای مختلف اشاره کرد.

سرویس دیزل ژنراتور در سیستم روغن‌کاری

پمپ روغن از طریق روغن در کارتر موتور وارد اجزای مختلف موتور می‌شود. در برخی از موتورهای بزرگ دیزل ژنراتور از رادیاتوری خنک کننده در مسیر جریان روغن استفاده می‌شود.

در فرایند تعمیرات دیزل ژنراتور باید دقت کرد که علت استارت نخوردن دیزل ژنراتور می تواند کم بودن ولتاژ باطری، چک کردن تابلو برق و رله مربوط به استارت باشد که بررسی شود رنگ آنها سیاه نباشد.

اگر دیزل ژنراتور استارت می خورد ولی روشن نمی شود، باید سطح سوخت، هواگیری موتور، فیلتر سوخت، بررسی گاورنر، شیر برقی و سنسور پیکاپ و رله فیول چک شود.

چکاپ‌های دوره‌ای سرویس دیزل ژنراتور

برای اینکه دیزل ژنراتورهابه خوبی نگهداری شوند باید بازدیدهای روزانه و ماهانه را انجام دهید تا تعمیر دیزل ژنراتور راحت‌تر باشد و کمتر دچار آسیب شود.

بازدیدهای روزانه برای جلوگیری از سرویس دیزل ژنراتور

برای جلوگیری از تعمیر دیزل ژنراتور باید آن را از نظر وضعیت صدا و لرزش های غیر طبیعی به صورت روزانهچک کنید. در صورتی که دیزل ژنراتور تغییر صدا دهد نشانه خرابی آن است و باید سرویس دیزل ژنراتور انجام شود. همچنین لرزش غیر طبیعی از دیگر موارد خرابی آن می‌باشد.

بررسی حرارت دستگاه

باید حرارت و وضعیت سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور را بررسی کنید. افزایش حرارت دستگاه دیزل ژنراتور نشانه عدم عملکرد درست دیزل ژنراتور و اصطکاک بیش از اندازه است.همچنین برای جلوگیری از سرویس دیزل ژنراتور باید موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید:

بازدیدهای برقی زیر هم باید از روی پنل دستگاه دیزلی چک شود :

بازدید های هفتگی برای سرویس دیزل ژنراتور

در هفته یکبار باید وضعیت روغن موتور دیزل را بررسی کنید. سطح روغن را با میله اندازه گیری DIP STICK می‌توان اندازه گرفت. اما تعیین کیفیت روغن را از روی شکل ظاهری و میزان چسبندگی آن نمی‌توان تشخیض داد. بهترین روش برای این کار استفاده از آنالیز روغن است. همچنین روش ساده‌تری وجود دارد که می‌توان از ساعت کارکرد و کیلومتر موتور برای این کار استفاده کرد.

بازدید های ماهیانه برای تعمیر دیزل ژنراتور

در ماه باید موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید:

دیزل ژنراتور اصفهان

دیزل ژنراتور پیشرو ارائه دهنده خدمات تخصصی تعمیر انواع دیزل ژنراتور پرکینز ، ولوو ، کاترپیلار ، ام وی ام و… در شهر های صنعتی ار جمله شیراز ، اصفهان ، تبریز ، مشهد ، اهواز و پایتخت ایران (تهران) می باشد.  اصفهانی های عزیز در شهرک های صنعتی مانند امیر کبیر ، سجزی ، جی ، خمینی شهر و.. می توانند جهت تعمیر و سرویس دیزل ژنراتور های کارخانجات خود با دیزل ژنراتور پیشرو اصفهان تماس حاصل فرمایند.

دیزل ژنراتور خاتم الانبیا اصفهان